SAAB Tower

Vi har av Saab fått uppdraget att rita deras nya anläggning i Järfälla strax norr om Stockholm. Projektet går under arbetsnamnet Saab Tower och omfattar drygt 50 000 kvm kontor och produktion med en 24 våningar kontorsvolym som signum. Byggnaden förväntas stå klar 2024 och är en del av den nya stadsdelen Bällstadalen, som vi arbetar med parallellt.

 

 

Nya Öxnegården

Tillsammans med Vätterhem och Friluftsfrämjandet har vi tagit fram ett förslag för hur nya Öxnegården och intilliggande bostäder kan komma att se ut.

 

 

Hett i Jönköping

Nu har vi färdigställt bygghandlingarna för Quality Hotel Match i Jönköping, det vi kallar för Gradienten. Det är vi väldigt stolta över! Ännu gladare blir vi när vi läser att projektet rankas som södra Sveriges hetaste projekt enligt tidningen Byggvärlden.

 

Vi behöver bli fler i Jönköping

Till vårt kontor i Jönköping söker vi en DRIVANDE ARKITEKT med mångårig erfarenhet och intresse för företagsutveckling.

Du får ta en ledande roll med stort inflytande över kontorets gestaltningsabete och framtida utveckling. Du förväntas stärka och komplettera vårt lag med erfarenhet och kundrelationer.

Du ska vara ett stöd för dina kollegor genom den kreativa processen och du vill vara en avgörande spelare i vår växande grupp.

 

Vi söker även en ERFAREN INGENJÖR som tar stort ansvar för projektens framdrivning och har ett brett intresse för arkitektur och projektering.

Du förväntas stärka vårt lag med kompetens och kundrelationer samt bidra till att hålla en mycket hög kvalitet på kontorets samlade projekt.

Du har en hög ambitionsnivå och vill vara drivande i vår expanderande grupps ständiga utveckling.

 

Till Jönköpingskontoret söker vi även en MEDVERKANDE ARKITEKT med vilja att ta stort ansvar för projektens gestaltning. Du är noggrann och ambitiös och kommer med ett nytt perspektiv som bidrar till att ta vårt gestaltande arbete framåt.

 

Du kommer att få jobba med projekt i alla olika skeden och kategorier. Du ska ha ett starkt engagemang och får möjlighet att ta stor plats i gruppen.

 

Skicka din ansökan till jobba@enterarkitektur.se senast 30/4.

 

 

Vi behöver bli fler i Göteborg

Till vårt kontor i Göteborg söker vi en HANDLÄGGANDE ARKITEKT med minst 5 års erfarenhet ifrån byggnadsprojektering och med fallenhet för ordning och reda. Du blir vår nästa pusselbit i en ambitiös och långsiktig uppbyggnad av det växande Enter Arkitektur. Du kommer att få jobba med alltifrån bostäder, kontor och stadsbyggnad vilket vi förutsätter att du brinner för. Erfarenhet ifrån ArchiCad är meriterande men inget krav.

 

Vi söker nu även en ERFAREN INREDNINGSARKITEKT med önskan att få bygga upp någonting nytt.

 

Som en del i vår ambition att sjösätta inredningsarkitektur som nytt marknadsområde blir du nyckelfiguren och den naturliga mittpunkten. Vi tror att du har ett upparbetat kontaktnät och stor erfarenhet ifrån såväl större som mindre projekt.

 

Du ser fram emot att få vara en del i ett större sammanhang men samtidigt utforma och leda en egen del i gruppen.

 

Skicka din ansökan till jobba@enterarkitektur.se senast 30/4.

 

Byggstart Skeppsbron

Tillsammans med Skanska Nya Hem upprättar vi Jönköpings nya stadsdel Skeppsbrons allra första kvarter under projektnamnet ”SKPSBRON 1”. De 66 lägenheterna delar tomten med Jordbruksverkets nya kontor ut mot Barnarpsgatan. I dagarna påbörjades pålningen för bostäderna och beräkning inflyttning är hösten 2021.

 

 

God Jul

Vi önskar alla kunder, medarbetare, följare och samarbetspartners en riktigt God jul och ett Gott nytt år med en vintrig visualisering ifrån vårt pågående stadsutvecklingsprojekt Bällstadalen i Järfälla.

 

Vätterhöjden

Med utsikt över Jönköping och sjöarna kommer projektet Vätterhöjden uppföras. Två punkthus på nio våningar, klädda i skiffer, som vi har ritat åt Vätterhem och Skanska. Byggstart direkt efter årskiftet.

 

 

Nya kollegor!

Under hösten har vi förstärkts av inte mindre än sex stycken nya medarbetare. Vi säger välkommen till Max, Lucy, Marcus, Fredrik, Patrik och Susanne. Deras kontaktuppgifter hittar ni under fliken medarbetare.

Bygglov i Norrköping

I Söderport Norrköping har vi ritat ett bostadskvarter för Lejonstaden som i dagarna fått beviljat bygglov. Vi ser fram emot 121 lägenheter fördelat på fyra till fem våningar helt i trä!

 

Semestern

För vissa har den redan börjat. För andra börjar den idag. Så från och med nu och tre veckor framåt har kontor stängt. Glad sommar önskar oss!

 

Bygglov för Skeppsbron

Alldeles intill Munksjöns södra strand i Jönköping har vi tillsammans med Skanska Nya Hem ritat ett bostadsprojekt som i dagarna fått beviljat bygglov. I två byggnadsvolymer på fem respektive tio våningar ryms 66 lägenheter, alla Svanenmärkta med fokus på hållbarhet och bra miljöval.

 

Orminge

Det är inte alltid man vinner tävlingar man är med i, men trots detta ändå är stolt över det projekt som arbetats fram. Våra punkthus i Orminge är ett sådant.

 

 

Ny adress

Nu har Jönköpingskontoret flyttat till nya lokaler. Dessa ligger på Lantmätargränd 59 i Jönköping. Välkomna dit för att prata hus över en kopp kaffe!

 

EAST byggs

Känner ni igen er? Den gamla parkeringsplatsen vid Odengatan i Jönköping har nu blivit byggarbetsplats, och två av fyra hus reser sig tre våningar upp i luften. Ser riktigt bra ut tycker vi, och det ska bli spännande att följa bygget!

 

Bostäder i Bankeryd

I Kv Backen i Bankeryd har vi hjälpt Jonssons Bygg med att ta fram underlag för en ny detaljplan. Det planeras här för ca 120 nya bostäder, såväl flerbostadshus som radhus.

 

Gott nytt 2019

Vi inleder det nya året med tillbakablick av det föregående. I senaste numret av tidningen Byggfakta kan vi konstatera att Enter behåller en topp10- placering bland landets arkitektkontor baserat på värdet av byggda projekt under 2018 års första hälft. Vi tackar allt och alla och siktar nu vidare på ett riktigt spännande 2019!

 

 

Fabriken

Just nu ritar vi tillsammans med Tosito och Jönköpings University 220 nya studentbostäder i Saabs tidigare lokaler på Odengatan i Jönköping. Studentboendet kommer bli unikt och med "community"-känsla. Det planeras både café, gym och andra gemensamma ytor. Inflyttning kommer att ske successivt från och med januari 2020.

 

Detaljplan Bällstadalen

Nu i dagarna går Bällstadalen ut på samråd. Vi har tillsammans med SAAB och Järfälla Kommun tagit fram underlag och material som ligger till grund för hela Bällstadalen. En ny stadsdel i Veddesta som innehåller bland annat ca 2000 bostäder, kontor, skolor och park.

 

 

Södra stranden

I kvarteret Stenavadet vid Motalavikens södra strand planerar HP Boendeutveckling tillsammans med Ulricehamns betong för nya bostäder.

Och vi får äran att rita dessa!Västra Hamnen

Just nu ritar vi på ett bostadsprojekt i Malmö, närmare bestämt Västra Hamnen. Intill Varvsparken och ett stenkast från Turning Torso har vi gestaltat ett kvarter innehållandes ca 160 lgh.

 

Nyinflyttat i Hyllie

I dagarna har kvarteret Hugin i Hyllie, Malmö börjat fyllas med nya invånare. Vi har ritat 85 bostadsrätter åt Ikano Bostad, från 1 rok till 4 rok. Projektet är byggt av NIMAB, med fasader i en variation av tegel, puts och träpanel.

Idyllen

Platsbesök Kv. Idyllen, Hovslätt.
Inflyttning under hösten.

 

 

Godkänd detaljplan för Inre Hamnen

Kommunfullmäktige har nu godkänt detaljplanen för stadsutvecklingsprojektet Inre hamnen i Norrköping, där vi ritar områdets centrumfastigheter åt Castellum under projektnamnet Nova.

Det innebär att arbetet går in i nästa fas i området som när det står färdigt kommer att omfatta omkring 3 000 bostäder. Visionen för stadsutvecklingsprojektet är en levande, nytänkande stadsdel alldeles vid Motala ström och i direkt anslutning till Norrköpings nya resecentrum med Ostlänken. Byggstart för gator, kajer och andra offentliga platser beräknas ske under senare delen av 2018 och de första husen kan börja byggas 2020.

 

Läs mer om Inre Hamnen här.

 

https://next.norrkoping.se/inre-hamnen/

 

Hedersomnämnande

Hederspris till Fursten!

 

Jönköpings Kommun har delat ut hedersomnämnande till stadsbyggnadspriset för vårt projekt Fursten på Östra Storgatan. Motiveringen lyder:

 

"Byggnaden på Fursten Norra 3 är ett samtida exempel på en byggnad i kvartersstaden. Den har en omsorgsfullt utförd fasad och är volymmässigt väl anpassad till omgivningen. Den genomgående entrén berikar gaturummet och bilhissen är en intressant och kreativ lösning. Fursten Norra 3 är ett föredömligt exempel när Jönköpings innerstad ska utvidgas."

 

Ny grafisk identitet

Innan helgen passade vi på att förändra lite. I själva verket har hela vår grafiska identitet har omarbetats. På bilden ovan ser ni den nya ordbilden. Vi har även moderniserat pilen, den logotyp som varit med oss sedan Enter startades, vilken nu har fått en helt ny och mångsidig form. Och som ni säkert märkt så har även hemsidan fått sig en uppdatering.

Hoppas ni kommer tycka om detta lika mycket som vi själva gör!

Det fantastiska resultatet står våra vänner Lundgren+Lindqvist för.

 

Inflytt Löparen

Nu bor det folk i våra hus i brf Löparen! I början av hösten flyttade de första köparna in och nu bor det folk i tre av de sex husen i Västra Brotorp, Sundbyberg. Med fasader av cederträ och puts har byggnaderna anpassats till den omgivande naturen. Beställare är Ikano Bostad.

 

Invigning SAAB

Saabs nya anläggning i Huskvarna är nu invigd av företagets vd och koncernchef Håkan Buskhe tillsammans med landshövding Håkan Sörman.

Projektet har ritats av Enter Arkitektur och är en del i ett fortsatt spännande samarbete mellan Enter, Skanska och SAAB.

Totalt jobbar 700 personer på Saab i Huskvarna och Jönköping. Av dessa jobbar 100 personer i Jönköping. Avionics systems sysselsätter 300 personer och Training och simulation sysselsätter 300 personer. Saabs anläggning i Huskvarna blir länets största arbetsplats för ingenjörer.

 

Godkänt bygglov för Gradienten

Stadsbygnadsnämnden i Jönköping har godkänt bygglovet för Skanska och Enters höghushotell på Tändsticksområdet. Därmed har ännu ett stort steg tagits för Jönköpings högsta hus och ett av stadens mest omtalade projekt.

Skanska tog för drygt två år sedan över hotellplanerna efter att NCC under flera år arbetat med ett förslag. Hotellet ska bli 18-våningar högt med cirka 200 rum.

 

Tillbaka

Sedan ett par veckor är alla åter på kontoret och har fullt upp med både gamla och nya spännande projekt.

 

 

Semester

Nu tar vi semester! Veckorna 28, 29, 30 och 31 håller vi stängt. Vi önskar er alla en trevlig sommar!

Fursten

För några veckor sedan skickade vi fotografen Per Kårehed för att fotografera Kvarteret Fursten i Jönköping. Resultatet ser ni här ovan. Vill ni se ännu fler fina bilder så kan ni gå till projektet via denna länk.

Detaljplan Hornsberg

Arbetet med detaljplanen för Hornsbergskvarteren fortsätter, där samrådet nyligen har genomförts.Vi har äran att arbeta med Ikano Bostad för en del av kvarter 2! Läs gärna mer hos Stockholms Stad eller på SVT.

Ett steg närmare

Skanska och Jönköpings kommun skrev häromdagen under de sista avtalen för projektet, vilket innebär att ytterligare ett steg nu är taget för höghushotellet på tändsticksområdet! Processen att ta fram till bygglovet tar nu vid!

Vinst i Norrköping

Vårt förslag NOVA presenterades i tisdags som vinnare i marktilldelningstävlingen för centrumtomten i Inre hamnen i Norrköping! Förslaget har vi tagit fram tillsammans med Castellum.

Läs gärna mer om nyheten HÄR!

Bällstastaden

Vi har hjälpt SAAB att ta fram ett förslag för en helt ny stadsdel i Järfälla. Projektet tar nu ett kliv framåt genom att detaljplanearbetet för stadsdelen startar!

Läsa mer kan man göra HÄR.

Säljstart Kvarteret Drotten

Utmed Odengatan i centrala Jönköping har vi ritat ett slutet stadskvarter på den tomt där Postens terminal nu ligger. Kvarteret varierar i fyra till fem våningar och kläs med tegel i varierade nyanser. Drygt 200 lägenheter i olika storlekar och utförande kring en uppvuxen, grön gård med underjordiskt garage. Kvarteret innehåller även bokningsbar övernattningslägenhet, gemensamhetslokal på gården och ett SPA med bastu och badtunna.

Byggherrar är Wood & Hill Fastigheter AB och PEAB Bostad. Entreprenör är PEAB.
Projektets första etapp har nu säljstartat och etapp 2 släpps till försäljning inom kort.

Håll utkik på brfdrotten.se!

Jönköpings Stadsbyggnadspris

I dagarna fick vi veta att vårt projekt Vingpennan - Kungsporten trygghetsboende i Kungsängen har blivit nominerat till Jönköpings Stadsbyggnadspris. Detta i klasserna för såväl God Arkitektur och God Livsmiljö. Kul!

Vinst i Nacka!

Tillsammans med Kungsmontage Entreprenad AB har vi vunnit markanvisningstävlingen för kvarteret brytaren i Nacka. Tävlingen omfattar ca 110 hyresrätter samt lokaler i entréplan, som tillsammans bildar en del av Nacka Kommuns större utvecklingsarbete för Nacka Stad.

Idyllen

Intill villaområdet Hovslätt, strax söder om Jönköping planeras 45 lägenheter fördelat på tre vita identiska punkthus. Varje huskropp består av tre öppna, skivklädda, vita boxar som sätts samman med kulörta vertikala trapphus. Genomgående höga fönster tillsammans med balkongmotiven på gavlarna ger volymerna behagliga proportioner.

Alla bostäder får stor balkong/uteplats i samma bredd som lägenheten. Husets uppbrutna volym gör att alla lägenheter får generösa ljusinsläpp. 3-5 rum och kök får exempelvis fönster i tre väderstreck. Parkering kommer att finnas i direkt anslutning till husen.

Den lummiga omgivningen, de generösa ytorna och utformningen av husen med dess ljusinsläpp gör att man här får känslan av ett villaboende samtidigt som man har en lägenhets bekvämlighet.

Beställare är Bluewall och säljstart inom kort!

Spädbarnet

I Jönköping byggs det. Och vi har ritat det som byggs. I det här fallet två punkthus åt Vätterhem. Punkthus som ska stå i Öxnehaga och glänsa. Här kan läsas mer.

Spiran

Tidigt i våras tog vi fram detta fina förslag för ombyggnad av gamla Sparbankshuset i Norrköping på beställning av Castellum. Förslaget uppskattades och planeras stå färdigt första kvartalet 2018.

Detta kan ni läsa mer om både här, här och här.

Studieresa

Veckorna går fort. Så fort att vi inte hunnit berätta att vi varit på studieresa. För två veckor sedan stod vi nämligen här i Berlin och tittade på fina radhus.

Detaljplan Fittja Centrum

Den 21 Juni antogs detaljplanen för Fittja C. Vilken är utformad efter det förslag som vi, tillsammans med Kungsmontage, tog fram för utvecklingen av Centrum i Fittja.

Här kan ni läsa mer om planen.

Öppet och förstärkt

Efter uppehållet med diverse somriga aktiviteter är vi nu åter tillbaka vid våra skrivbord. Dessutom har vi passat på att förstärka kontoret, vi har nämligen numera nöjet att ha den erfarna byggnadsingenjören Klara Hansson hos oss. Trevligt!

Sommarstängt

Nu tar vi semester! Veckorna 28, 29 och 30 håller kontoren i Jönköping och Göteborg därför stängt. Vi önskar er alla en trevlig sommar!

Kvarteret Operan

På senare tid har vi gjort flertalet markanvisningstävlingar. Här en av dom. Kvarteret Operan i Jönköping. ca 60 lägenheter fördelat på tre våningar. Mörkt grått tegel och plåt i aluzink präglar det kvarter som vi ritat åt PEAB.

Detaljplan Domherren

Nu börjar det bli på riktigt. Sen den sista maj har detaljplanen för Domherren 23 på Öster i Jönköping nämligen varit på ute på samråd. Projektet är i tre delar innehåller verksamhetslokaler i gatuplan och ca 150 bostäder i fyra våningar. Beställare är Nordika.

Munken

Man vill ju bo bra när man blir äldre. Därför bygger nu PEAB ett modernt och trevligt trygghetsboende i Motala som vi har ritat. Boendet innehåller förutom 34 st lägenheter och personallokaler, också ett LSS-boende på 6 st lägenheter. Inflytt beräknas till våren 2017.

Löparen

I Sundbyberg byggs det bostäder. 121 lägenheter i Västra Brotorp närmare bestämt. 121 fina lägenheter i sex st hus inspirerade av den omkringliggande naturen. Träpanel och ljus puts med gröna inslag på såväl balkonger som entréer. Beställare är Ikano Bostad och inflytt vintern 2017.

Nya nummer

Som en del i vårt arbete för ett tydligt, expansivt och enat Enter Arkitektur så suddar vi nu ut tidigare lokalnummer och sammanstrålar under en gemensam, långsiktigt nummerserie.

Har ni funderingar kring detta eller något annat så är det alltså bara att nå oss på våra nya telefonnummer. De nya numren finner ni under respektive medarbetare under sidan med samma namn. Växelnumret är 010 - 48 48 300.

Hornsberg

Centralt så det förslår. Efter en tävlingsvinst ritar vi ca 100 bostäder åt Ikano på Kungsholmen i Stockholm, närmare bestämt Hornsbergskvarteren. På tomten för den gamla bussdepån planeras fyra kvarter av både bostäder och lokaler, varav vi är med och ritar på ett av dom. Här byggs det i klassisk kvartersstruktur på 6-8 våningar med ett torg som centrum. Trevligt för Stockholm. Trevligt för oss.

Fursten

Nu är det första spadtaget och några till tagna på Östra Storgatan i Jönköping. Här uppförs nu nämligen det stiliga tegelhus med 11 lägenheter som vi ritat åt Blue Wall. Inflytt är beräknad till mars 2017.

Skellefteå parkstad

Förra veckan tog Skellefteå Parkstad ett steg närmare förverkligande, då kommunstyrelsen i Skellefteå godkände fastighetsaffären för markområdet. Parkstaden är ett bostadsprojekt innehållande ca 200 lägenheter av blandad upplåtelseform på södra sidan av Skellefteälven. Beställare och utvecklare av bostäderna är Nordhalla. Läs gärna mer om vad som skrivs om projektet på SVT, Hem&Hyra och Megafonen.

Nässjö Byggnadspris

Vi kan med glädje informera att den nya kontorsbyggnad som vi ritat åt JSC IT-partner i Nässjö har tilldelats kommunens byggnadspris! Kommunens motivering löd:

”JSC är ett it-företag i Nässjö. Företagets filosofi om hur en modern arbetsplats ska fungera har fått ett direkt fysiskt uttryck i den nyuppförda byggnaden. Flöden, valmöjligheter, öppenhet, ljus och rymd förmedlar nytänkande och väcker besökarens nyfikenhet och intresse”.

Foto: Sara Landstedt / Dayfotografi

Sagabiografen Oskarshamn

Sagabiografen i Oskarshamn har nu invigts efter en totalrenovering som Enter har utrett och projekterat. Biografen är belägen i en tidstypisk och vacker men något speciellt utformad funkisbyggnad från 1939 av högt byggnadshistoriskt värde. Stor möda har lagts vid att bevara och förstärka byggnadens ursprungliga karaktär. Exteriört har putskulören från 40-talet återskapats, dörrar i ek med utseende lika ursprungsbyggnaden har ersatt senare års ovarsamt renoverade och den gamla skylten och neonbelysning har återskapats som exakta kopior med modern bestyckning.

En ofrånkomlig höjning av det ovala mittpartiet har genomförts så diskret som möjligt.

Interiört har den enda salongen ersatts av tre mindre med så små förändringar som krav på modern teknik och tillgänglighet tillåter. Bl.a. har samtliga salonger nya invändiga ekpaneler likt originalet , den vackra ovala entrélobbyn har bevarats och förstärks och invändiga detaljer i form av väggreliefer och armaturer renoverats och återmonterats.

Biografen återinvigdes 26/1. Byggherre är Oskarshamns kommun och brukare Föreningen Folkets Hus och Park.

Kungsängen

Nu är översta våningen på plats! Gärahov bygger Kungsportens trygghetsboende som vi har ritat. Huset innehåller 42 hyresrätter och bostadsrätter med generösa gemensamhetsytor. Lägenheterna blev snabbt fulltecknade. Det blir det första hus som blir klart i den nya stadsdelen på Kungsängen i Jönköping.

Samråd i Mjölby

Igår var första dagen på den tidsperiod som utgör samrådet för kvarteren Bålet och Häxan. Detaljplanen innebär nybyggnation av fem bostadshus med utsikt över Svartå Strand, ett stenkast från både Mjölby centrum och Mjölby station. Vi har ritat husen som är mellan sju och elva våningar, och som bilden ovan visar går de i svart och vitt med accentfärger i gröna och orangea nyanser. Beställare är HP Boendeutveckling och UBAB, som dessutom står för byggnationen. Detaljplanen hittar ni här.

Valla växer

I Vallastaden byggs det för fullt, och kvarteret Intellektet som här är fångat på bild börjar nu ta sin form. Det är PEAB som bygger de 66 st bostäderna som vi ritat.

Alvine

Nu byggs det! Rättare sagt de 123 hyresrätter vi ritat åt Ikano bostad i Malmö. Själva byggandet står Nimab för. Inflytt våren 2017.

Ramavtal

Vi och Ikano gillar varandra så mycket att vi nu har tecknat ramavtal. Kul! På bilden ser ni projektet Alvine i södra Malmö, vilket ni kan läsa mer om här.